Šta obići na Zlatiboru?

Zlatibor je popularna planinska destinacija u Srbiji koja nudi raznovrsne aktivnosti i zanimljivosti za posetioce. Evo nekoliko atrakcija i aktivnosti koje možete istražiti na Zlatiboru:

 

1. **Stopića pećina:**  Stopića pećina je jedna od prirodnih lepota Zlatibora. Posetom ovoj pećini možete istražiti njen impresivan podzemni svet.

2. **Drvengrad (Mećavnik):** Ova autentična drvena varoš je filmski grad izgrađen od strane reditelja Emira Kusturice. Pored originalne arhitekture, tu se nalaze i restorani, galerije, i kulturni događaji.

3. **Muzej “Staro selo” u Sirogojnu:** Ovaj muzej na otvorenom prikazuje tradicionalni način života na Zlatiboru tokom prošlih vekova. Posetioci mogu videti autentične drvene kuće, crkve i druge objekte.

4. **Tornik:** Tornik je najviši vrh Zlatibora i poznato skijalište. Tokom zimske sezone, posetioci mogu uživati u skijanju i drugim zimskim aktivnostima.

 

5. **Golija:** U blizini Zlatibora nalazi se i planina Golija koja je deo biosfernog rezervata UNESCO-a. Ova oblast je pogodna za pešačenje, planinarenje i istraživanje prirodne lepote.

6. **Sirogojno:** Ovo je poznato etno selo koje čuva tradicionalni način života i starih zanata. Posetioci mogu videti autentične drvene kuće, radionice i upoznati se sa domaćim proizvodima.

7. **Mokra Gora:** Osim Drvengrada, Mokra Gora nudi i Šargansku osmicu, uskotračnu prugu koja prolazi kroz slikovite pejzaže.

8. **Ovčarsko-kablarska klisura:** Iako se ne nalazi direktno na Zlatiboru, ova klisura se može posetiti ako želite istražiti prirodnu lepotu Srbije. To je jedno od najlepših kanjona reke Morave.

Ovo su samo neki od primera atrakcija koje možete istražiti na Zlatiboru. Bilo da volite prirodu, kulturu, ili avanturističke aktivnosti, Zlatibor ima mnogo toga da ponudi posetiocima.